Films en series

Racisme, Politiek en een échte Amerikaan zijn

de verenigde staten van eva

Vrijdagavond zat ik op mijn laptop te tikken en tegelijkertijd stond de tv aan. Mijn ouders keken De Wereld Draait Door en ik luisterde met een half oor mee. Eva Jinek was te gast en het ging over haar nieuwe programma: de Verenigde Staten van Eva. Na een paar fragmenten was ik om. Dit moest ik zien.

De Verenigde Staten van Eva

Ik weet niet precies waarom, maar ik had altijd wat tegen Eva Jinek. Heel gek, want als ik haar op tv zag, vond ik haar best leuk. Nu ik de eerste aflevering van haar nieuwe programma heb gezien, ben ik helemaal om – wat een leuke vrouw! Ze reist door Amerika en belangrijke kwesties komen aan de orde: rassenscheiding, de politieke problematiek en ‘het zijn van een échte Amerikaan’.

Aflevering 1 begint met een groep mensen die afstand doet van hun geboorteland en bezig zijn een Amerikaan te worden. 6000 mensen doen dat per jaar. Voor mij is dit allemaal een ver van mijn bed show. Ik ben geboren in Nederland én woon hier. Verder nam ik mijn nationaliteit eigenlijk altijd als vanzelfsprekend. Ik voel zelfs lichte ergernis voor patriotten, “we zijn toch allemaal hetzelfde?”, denk ik dan. Toch heeft deze aflevering mij laten zien dat ik echt wel in een luxe positie verkeer. Ik heb nooit ook maar één moment gedacht dat ik hier niet thuishoor, of dat anderen mij het land uit willen hebben. Jeetje, wat zal dat een vreselijk gevoel zijn.

Racisme is nog altijd een probleem

Al snel praat Eva Jinek met een groepje afro-Amerikanen in een barbershop over hoe zij het ervaren om in Amerika te wonen. Zij vertellen over hoe zij hun kinderen en jongeren uit de buurt voorbereiden op hoe ze zich in openbare gelegenheden moeten gedragen. En dan niet op een manier waarop wij dat hebben geleerd. Nee, er wordt hen geleerd hoe ze zich zo onopvallend mogelijk kunnen gedragen. Zodat ze niet in aanraking komen met de politie en per ongeluk beschoten worden om hun huidskleur.

Omdat ik zelf zo erg tegen racisme ben, kan ik mij eigenlijk niet voorstellen dat dat nog speelt. Maar goed, dat is ook een veelgemaakte fout: ervan uitgaan dat iedereen denkt zoals jij. Ook ik zag de pieten als iets onschuldigs (want hé: zelf vond ik pieten ook altijd leuk, aardig en zag ik het niet als racisme). Op mijn blog heb ik er nog nooit een artikel aan gewijd  – en dat zal ik in de toekomst ook niet doen – maar als je je daar enigszins in verdiept, snap je wel waarom mensen zich daar gekwetst door voelen. En als ik die verhalen hoor in de Verenigde Staten van Eva (niet alleen van afro-Amerikaanse mensen, ook van latino’s) zet ik er alleen maar meer mijn vraagtekens bij.

Politieke kwesties

Het klinkt nu trouwens alsof het programma één grote dramashow is, maar dat valt ook wel mee hoor! Er komen genoeg leuke en hartverwarmende fragmenten in voor. Bovendien vind ik het ook interessant om te volgen hoe mensen daar over de presidentsverkiezingen denken. Je ziet fragmenten van Donald Trump, die beweert dat de slechtste mensen van Mexico naar Amerika komen, en daar voor problemen zorgen. En de reacties van Mexicaanse mensen in Amerika, bij wie dat pijn, heel veel pijn, doet. En ondanks alles is het opmerkelijk dat (zo goed als) alle mensen die met Eva Jinek spreken, trots zijn om Amerikaan te zijn.

Tot nu toe is er pas één aflevering geweest en ik ben benieuwd wat er de komende weken nog komen gaat!

Elke donderdag van 22:25 tot 23:10 kun je de Verenigde Staten van Eva zien op Nederland 1. 

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook leuk

7 Comments

 • Reply Anne

  Goed geschreven, ik heb het zelf niet gezien.. Misschien toch maar even terug kijken.

  29 augustus 2016 at 07:37
 • Reply Marion

  Interessant! Ga ik zeker kijken. Ik vond het destijds zo apart dat ze een relatie had met Bram Moskowicz. Vond dat zo’n bijzondere combinatie. Ik vind haar ook heel leuk. Moet altijd denken aan haar blooper filmpje bij de NOS. Als je die niet gezien hebt moet je op YouTub even intoetsen Eva Jinek boobies. Lachen!

  29 augustus 2016 at 08:18
 • Reply Puck

  Oh, thanks, dit ga ik denk ik wel kijken. LIjkt me heel interessant!

  29 augustus 2016 at 09:57
 • Reply Nina Simplynspecial

  Bedankt voor de tip :) Hier ga ik eens naar kijken, lijkt me zeker interessant.

  29 augustus 2016 at 11:39
 • Reply Melike

  Ik weet ook niet helemaal waarom, maar ik ben ook geen fan van Eva. Ze trekt me gewoon niet aan, hoewel ik destijds echt heb geprobeerd haar talkshow te kijken. Toch vind ik net als jij het onderwerp van deze serie wel heel erg interessant. Ik ga het ook eens proberen, bedankt voor de tip;)

  29 augustus 2016 at 19:41
 • Reply Jonna@Burgertrutjes

  Ik ben wel fan van Eva, en moet de serie nog terug kijken! Leuk artikel

  30 augustus 2016 at 09:43
 • Reply Miriam

  Oh? Dit kende ik helemaal nog niet. Klinkt idd best leuk! GRappig dat je zegt dat je eerst wat ‘tegen’ haar had, dat heb/had ik ook altijd een beetje. Geen idee waarom ook. Ik zal haar een 2e kans geven ;p

  30 augustus 2016 at 22:12
 • Leave a Reply