Bloggen

Vloggen is het nieuwe bloggen?

vloggen-is-het-nieuwe-bloggen

“Vloggen is het nieuwe bloggen” een zin die ik al vaak heb gehoord. Nu zal het jullie waarschijnlijk niet ontgaan  zijn dat ik de afgelopen tijd redelijk wat video’s heb gemaakt. Benieuwd hoe ik dat heb ervaren en hoe ik over deze stelling denk? 


Mijn vriend en vriendinnen riepen al een tijdje dat ik kon beginnen met het maken van video’s. Toch leek dat  nooit wat voor mij. Schrijven is leuk, foto’s maken is leuk en het knutselen aan een lay-out is leuk. Video’s maken? Dat leek mij eerlijk gezegd vooral ongemakkelijk. En de eerste keer was dat ook vet ongemakkelijk.

“Vloggen is het nieuwe bloggen”

YouTube schijnt nog steeds te groeien, terwijl het aantal bloggers lijkt te dalen. Hé, er zijn nu zelfs mensen van tv die het vloggen hebben ontdekt. En ik moet zeggen dat het bij mij ook wel begon te kriebelen om tegen een camera aan te praten. Dus ik zette die stap.

Tim keek mijn eerste video’s terug en zei dat ik in het echt heel anders praat – losser en enthousiaster. Maar goed, dat is iets waar je aan moet wennen. Het is niet gek als je in het begin wat stijfjes voor de camera zit (zegt ze terwijl ze zelf pas een paar video’s heeft gemaakt). Ik denk dat bloggers zich hier trouwens ook wel in herkennen. Je eerste blogs waren waarschijnlijk heel anders dan die van nu. Bij mij in ieder geval wel. Ik schreef gewoon een stukje tekst en plakte er een plaatje van internet bij et voila: een artikel! Nu steek ik er wel wat meer tijd in, haha.

Wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat ik denk dat het filmen – net als bloggen – steeds makkelijker en natuurlijker wordt om te doen. Ik vind het praten voor de camera nu erg leuk, maar het editen ervan duurt ontzettend lang. Wat niet heel erg is, want het is een leuke bezigheid, maar het slokt veel tijd op en dat is wel een nadeel.

Nadelen vloggen

Een nadeel vind ik dus de tijd die je eraan kwijt bent. Bloggen kost al veel tijd en om er dan ook nog video’s bij te maken, is veel werk! Op dit moment heb ik redelijk de tijd, maar wanneer je ook nog eens een fulltime baan of studie doet, is dat toch wel lastig. Een ander nadeel vind ik het beeld dat anderen erbij hebben. Ik bedoel: je praat tegen een camera en je hoopt dat mensen het leuk vinden en ernaar kijken. Zelf houd ik helemaal niet zo van veel aandacht krijgen, maar dit doe ik dan weer wel. Maar goed, aan de andere kant helpt het mij wel om meer schijt te hebben aan dingen, en dat is juist weer goed!

Voordelen vloggen

Een voordeel van bloggen is dat je beter leert schrijven. Of je houdt in ieder geval je schrijfvaardigheden intact. Wat aan het maken van video’s heel erg fijn is (naast dat het leuk is), is dat je beter leert praten. Echt waar, de eerste keer is erg confronterend. Ik was me er niet van bewust dat ik zoveel ehmm en uhmms zei. Nu een paar video’s verder merk ik al dat ik dat aan het minderen ben. Dit is dus echt wel goed voor je presentatie skills! Een ander voordeel is de herinneringen die je vastlegt. Eigenlijk maak je gewoon moderne homevideo’s die je vervolgens deelt met iedereen die er maar naar wilt kijken, haha!

Is vloggen het nieuwe bloggen? Nou, nee. Ik denk dat het allebei iets heel anders is en dat mensen nooit ophouden met schrijven. Zelf zou ik niet zo snel stoppen in ieder geval – bloggen krijgt nog steeds mijn voorkeur. Maar dat komt denk ik ook deels omdat ik veel meer bloggers dan vloggers ken en ik het veel te gezellig vind om daar uit te stappen. Daarbij begrijp ik het hele YouTube wereldje nog niet zo goed en keek ik tot een paar weken geleden ook nooit video’s. Dus ja. Best of both worlds dan maar?

Maak jij weleens video’s? En wat vind jij leuker? Bloggen of vloggen?

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook leuk

17 Comments

 • Reply sammie

  Ik kijk zelden vlogs, ik vind het nooit zo leuk om naar te kijken en lees liever tekst. Een enkele x kijk ik wel eens, maar meestal skip ik het. Het spreekt me gewoon niet zo aan dat gelul tegen de camera, ik zal er zelf ook nooit aan beginnen, ik blijf gewoon bloggen :D Maar gelukkig vinden we niet allemaal hetzelfde leuk waardoor er zoveel keus is :)

  27 september 2016 at 07:51
 • Reply Sandra

  Vind bloggen nog steeds meer mijn ding, maar video’s maken vind ik ook heel leuk! Het ding is alleen dat ik totaal niet weet watvoor video’s ik, naast reisvideo’s, wil maken. Ik weet gewoon echt niet wat ik kan filmen!
  Vind vloggen niet het nieuwe bloggen, want zoals jij al zegt: het is totaal anders. Toch wil ik ook meer video’s gaan maken in combinatie met bloggen. Blijft wel een beetje kriebelen!

  27 september 2016 at 08:09
 • Reply Charelle

  Stiekem wil ik ook heel graag video’s maken. Maar ik heb daar dus echt geen tijd/energie voor (nog!), dus dat zit er even niet in. Maar het lijkt me echt een mooie aanvulling. En dat is het dan ook precies, ik denk dat het elkaar aanvult. Al ik denk dat als je vlogt, je minder vaak blogs hoeft te schrijven. Maar dat is persoonlijk. (:

  27 september 2016 at 08:19
 • Reply Marjoleine

  Leuk dat je bent begonnen met video’s maken! Vloggen lijkt me opzich ook heel leuk, dus wie weet in de toekomst!

  27 september 2016 at 08:37
 • Reply Galina

  Ben gister begonnen met mijn eerste video te editten. Omg, zoooo veel werk hahaha, had ik me echt op verkeken. Ik ben niet zo van de vlogs, maar een video hier en daar vind ik heel leuk om te kijken. Jouw video’s kijk ik met plezier, juist omdat ze niet zo gelikt en overgestyled zijn, maar omdat ze persoonlijk en leuk zijn :)

  27 september 2016 at 08:45
 • Reply Darina

  Persoonlijk ben ik meer van de blogs dan van de vlogs. Vloggen is gewoon niet mijn ding :)

  27 september 2016 at 08:47
 • Reply Saskia

  Ik heb helemaal niets met vlogs en kijk ze dan ook niet. Zonde van bloggers die zijn gaan bloggen waarvan ik graag artikelen las. Maargoed, zelf zou ik er dus ook niet zo snel aan beginnen (gaat ook lastig i.v.m. bewust bloggen)

  27 september 2016 at 09:32
 • Reply Kim

  Ik ben het allebei erg leuk gaan vinden… Kiezen is lastig. Dus nu elke woensdag een video (kan een vlog zijn) en elke maandag en donderdag een artikel. :-) Best of both worlds, soort van… Al zo ik liever vaker vlogs/videos plaatsen en ook liever vaker bloggen… Voor bloggen heb ik de laatste tijd minder inspiratie…

  27 september 2016 at 12:12
 • Reply Evelyne

  Ik hou niet van video’s kijken. Zal aan mijn hoorstoornis liggen, maar ik lees ook liever. Als ‘k iets lees dan blijft het langer hangen, dan dat ‘k luister.

  27 september 2016 at 16:31
 • Reply Saar

  Ik vind zelf vlogs niet zo heel leuk. Ligt aan de persoon en het onderwerp maar ik vind filmpjes kijken al niet zo. Het kost veel tijd (meer dan blogs lezen) en als je veel vloggers volgt heb je er een dagtaak aan.
  Daarnaast vind ik veel vloggers gemaakt en erg bezig met uiterlijke schijn, alles moet zo mooi lijken. Daar pas ik voor.
  Zelf kies ik niet voor vlogs. Een filmpje oke maar dan blijf ik het liefst nog buiten beeld. Ik vind filmpjes namelijk ook nog best een inbreuk op mijn privacy,
  Dus voor mij vervangen vlogs geen blogs.

  27 september 2016 at 17:14
 • Reply Nina Simplynspecial

  Ik vind het de laatste tijd steeds leuker om video’s te kijken, maar blogjes lezen vind ik ook erg prettig. Ik denk dat de verhoudingen wat zijn verschoven.

  27 september 2016 at 17:14
 • Reply Inge

  Ik heb niets met vloggen. Ik sla ze ook vaak over, omdat ik vind dat ik er vaak mijn tijd aan verdoe. Niet dat de persoon niet leuk is, maar het duurt over het algemeen vrij lang. Daarbij is het veel moeilijker om informatie terug te vinden, want waar zei die persoon dat, in welk filmpje en hoe laat? Het is gewoon niet aan mij besteed. :-)

  27 september 2016 at 17:21
 • Reply Irene

  Ik lees elke dag blogs maar kijk ook af en toe wat vlogs. Ik vind het eigenlijk twee totaal verschillende dingen maar als ik moet kiezen ga ik toch voor lezen. Ik ben sneller geneigd om een vlog over te slaan omdat ik het al snel langdradig vind worden. Maar langs de andere kant is het ook wel fijn om vlogs te kijken omdat je zo een beter beeld krijgt van iemand en je eens een kijkje kan nemen in het leven van iemand anders. Dat is voor mij toch een reden :) ja, ben best nieuwsgierig op dat vlak ;)

  27 september 2016 at 17:41
 • Reply Dalinka

  Ik lees zowel blogs als dat ik video’s kijk, maar hierdoor heb ik wel gemerkt dat ik een beetje tijd tekort kom haha. Dus ik ben heel selectief geworden in wat ik lees en kijk. Voor mezelf heeft bloggen de voorkeur, want video’s maken heb ik nog niet geprobeerd. Maar schrijven en foto’s maken is iets wat ik heel leuk vind, dus dat zou ik waarschijnlijk niet zo snel vervangen door het maken van video’s.

  27 september 2016 at 19:06
 • Reply Romy

  Ik vind dit best een lastig ding. Zelf ben ik dol op vlogs van anderen, maar om het zelf te doen lijkt me niet zo leuk. Ik houd niet zo van mijn eigen stem, praat niet zo makkelijk voor de camera en ben ook totaal geen ster in editen. Dus voorlopig houd ik het maar bij bloggen, in de hoop dat vloggen het niet helemaal overneemt ;)

  27 september 2016 at 20:23
 • Reply Melike

  Hihi ik ben blij dat je toch nee zegt op je vraag;) Ik vind het super knap dat het je lukt om naast blogs ook vlogs te maken. Het kost zoveel tijd inderdaad, dat ik aan vloggen eigenlijk niet durf te beginnen. Aan de andere kant had ik eigenlijk nooit nagedacht over het praten. Daar zit echt wat in, want je moet natuurlijk veel meer nadenken over wat je zegt en hoe je het over wil brengen. Heel interessant. Voor nu blijf ik alleen bloggen, maar wie weet in de toekomst;)

  27 september 2016 at 20:55
 • Reply Fleur

  Ik zie de vraag steeds vaker voorbij komen en heb mezelf dan ook al een aantal keren afgevraagd of ik niet ook met video zou moeten beginnen. Maar aangezien ik een persoon voor achter de camera en edit ben, laat ik de rest maar aan mensen like you over:-). En wat betreft of het bloggen overgenomen gaat worden; ik denk dat vloggen en dus video zeker wel een grotere rol gaat spelen (dat merk je inderdaad ook nu al), maar het schrijven en dus bloggen zal altijd blijven. Misschien wordt het dan straks wel weer iets ‘gewoons’ om video en schrijven te gaan combineren maar helemaal verdwijnen en overnemen zal het denk ik nooit. Daar is bloggen en dus schrijven veel te mooi voor:).

  1 oktober 2016 at 19:00
 • Leave a Reply