10 leukste feitjes over rum

cocktails

Rum. Je kent het wel – die heerlijke drank die je vaak gebruikt in zomerse cocktails, die bij genoeg slokken alle voetjes van de vloer krijgt en die een graag geziene gast op feestjes is. Rum is een sterke drank die gemaakt wordt met bijproducten van suikerriet. Door dit te fermenteren ontstaat er alcohol en na destillatie blijft er een drank over met een hoog alcoholgehalte. Gebotteld bevat rum meestal rond de 40% alcohol. Lees gauw verder om te ontdekken welke feitjes over rum jij nog niet kent! 

  1. De naam 

Toen rum voor het eerst gebrouwen werd was het heel scherp en zwaar, waardoor het “devil’s death”, “killdevil”, “rumscullion” of “rumbullion” werd genoemd, later afgekort naar rum. De naam zou echter ook afgeleid kunnen zijn van het Franse woord aroma of het Latijnse woord voor suikerriet (scaccharum). 

  1. Captain Morgan 

Captain Morgan, een bekend rum-merk, is vernoemd naar een man die daadwerkelijk zo heette! Henry Morgan was een man die leefde in de 17e eeuw en die bekend stond om het plunderen van schepen in het Caribische gebied. 

  1. Jamaicaans gezegde 

Een populair Jamaicaans gezegde luidt: ‘God heeft ervoor gezorgd dat de mens kan staan, rum kan ervoor zorgen dat de mens niet meer kan lopen’. Dat geloven we meteen! 

  1. Mojito 

De mojito is een van ’s werelds meest populaire cocktails, die wereldberoemd werd nadat Bacardi er een pakkend reclamespotje over maakte. Het is een cocktail met rum, limoensap, suiker, munt, spuitwater en veel ijs die zijn oorsprong op Cuba vindt. Wij lusten er wel eentje! 

  1. Amerikaanse president 

De Amerikaanse president George Washington was een fervent rum liefhebber. Hij dronk graag cocktails en maakte deze ook het liefst zelf. Zijn favoriete ingrediënt was een goede Jamaicaanse donkere rum, die hij regelmatig verwerkte in zijn beroemde Mount Vernon eggnog.

  1. Oud

Rum is een van de oudste sterke dranken ter wereld. De eerste fles werd gebotteld in de Cariben in de jaren 1620. Rum was ook de eerste sterke drank die men dronk voor plezier en niet voor medicinale doelen. 

  1. Piratendrank 

Rum was een echte zeemannendrank. In de 18e eeuw was het zelfs een onderdeel van het maandelijks uitgekeerde salaris, in plaats van gewoon geld. Rum hoorde bij de voordelen van de baan! 

  1. Haar 

Heb je nog een andere goede reden nodig om een glas rum te drinken? Dan heb je er een gevonden! Er wordt gedacht dat rum helpt bij het voorkomen van haaruitval en dat het je haar dikker maakt. 

  1. Culinaire drank 

Rum is een echte smaakmaker in de keuken. Het wordt in veel gerechten gebruikt en dan vooral in toetjes, die vaak spectaculair geflambeerd worden.  

  1. India 

Het verbaast je misschien, maar rum wordt het meest gedronken in India! Er wordt daar meer dan 400 miljoen liter rum per jaar gedronken – dubbel zoveel als de hoeveelheid die er jaarlijks in Amerika gedronken wordt. 

Zo, bij het volgende feestje kun jij je gespreksgenoten naast een heerlijke cocktail ook een goed feitje over rum presenteren. Dat belooft wat voor een gezellige avond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *