Mijn leven

Boete & tentamens

DSC_1965

Ik heb expres even gewacht met het schrijven van dit artikel, want ik heb me de afgelopen dagen vrij kut gevoeld. Nou, nu viel het dit weekend weer hartstikke mee (ik ben zo blij dat ik mijn vaders bijna-altijd-vrolijk-zijn heb geërfd), maar woensdag en donderdag was ik niet te genieten.

Woensdagavond werd mijn moeder door haar zus uit Duitsland gebeld. Eigenlijk merkte ik na enkele seconden al dat er iets aan de hand was. Mijn moeders gezicht betrok gelijk. En ik ging meteen van het ergste uit. Iemand overleden? Nee? Oké, pfoei.


Wat is er gebeurd?

The_Judge_2014_film_posterMet kerst was ik naar Duitsland. Een van de avonden was bijna de hele familie naar een ijshockeywedstrijd en waren mijn tante en ik thuisgebleven. Ik wilde heerlijk een avondje Downton Abbey op Netflix kijken, maar omdat ik al redelijk ver was, vond ik dat niet zo leuk voor mijn tante. Wij hadden daarom besloten een film te kijken die ik in Nederland, ehm ja, laten we maar zeggen: ‘niet gekocht’ had. Dit had ik via Vuze (kent iemand dat?) ‘gedaan’. Ik weet dat ze in Duitsland erg streng zijn, dus dit zou ik daar nooit doen.

Wat blijkt? Mijn tante heeft een brief van een advocatenkantoor van Warner Bros gekregen, Daarin staat dat wij een boete van 850 euro hebben gekregen, omdat zij hebben vernomen dat ik op 24 december vóór middernacht voor 50 seconden op een torrentsite was, en na middernacht nog eens 2 minuten. Dit was één dag nadat we die film hadden gekeken.

Nu heb ik nog nooit van die hele torrentsite gehoord waar zij het over hadden. Maar blijkbaar gebeuren er dingen waar ik geen weet van heb, wanneer ik het programma Vuze open. Zelfs wanneer ik alleen maar wil kijken welke films er in mijn bibliotheek staan.

Ik weet niet of jullie dit al weten, maar ik ben erg goed in overdrijven. Ik zag mijn zomervakantie al in rook opgaan. En mijn blog? Zal ik die maar verwijderen? Aangezien ik toch niks meer kan kopen of doen, wil niemand het toch meer lezen. Of zal ik een rubriek beginnen: “Wat te doen, zonder poen?” Nehh dat is zó een foute woordgrap, dat bestaat vast al.


 Wat nu?

Mijn ouders reageerden erg lief. Ik had bijna gelijk het grootste deel van het bedrag overgemaakt, maar ik kon niet alles betalen. Ik mocht niet voor niks een tijdje geen kleding kopen van mezelf. Mijn moeder vond dat niet nodig, want het had haar ten slotte ook kunnen overkomen. Daarnaast had ik deze ‘fout’ niet bewust gemaakt. Toch voel ik mij schuldig, dus ik denk dat ik het wel ga afbetalen, maar dan niet het gehele bedrag in één keer.

Mijn vriend vond het natuurlijk vervelend, maar reageerde wel rationeel. “Leen het bedrag, dan kun je dat later met een paar euro’s per maand gemakkelijk afbetalen”. Maar ik vind lenen een beetje eng. Dat doe ik ook liever niet.

Mijn oom uit Duitsland heeft deze kwestie met een vriend (die advocaat is) besproken.
Ik schijn drie opties te hebben:
1) Het bedrag betalen. En dan willen ze dat ik daarbij een verklaring teken dat ik dit NOOIT meer doe. Nu schijnt de boete als ik dit wél nog een keer (per ongeluk) doe, op te lopen tot 100000 euro. Mijn ooms vriend raadt het daarom af om dit te ondertekenen.
2) Niks doen en niet betalen. De kans is rond de 15% dat ik word aangeklaagd.
3) Een advocaat inhuren(?) voor 180 euro. Deze schrijft een overtuigende brief dat het per ongeluk ging en niet nog een keer zal gebeuren. Het bedrag kan wat omlaag gaan of zelfs worden kwijtgescholden.


Lichtpuntjes

– Het had véél erger kunnen zijn. Een nicht van mij vertelde dat zij iemand kent die een boete van 20000 euro had gekregen. Nou dan zou ik al helemaal gaan janken!
– Wat gaan mijn ouders er lief mee om!
– Er zijn veel ergere dingen in de wereld (lekker cliché).
– Oké het is moeilijk om verder nog lichtpuntjes te bedenken.. Maar dit gebeurt me in ieder geval niet nog een keer!

Dus lieve iedereen, let extra goed op in het buitenland!


Tentamens

IMG_20150311_131905De komende anderhalve week heb ik (her-)/tentamens, dus zal ik wat minder actief aan het bloggen zijn. Ik ben echt niét goed bezig geweest deze periode, dus ik ga proberen de schade te beperken.
Natuurlijk blijf ik tijdens mijn leer-pauzes wel nog mijn vaste blogs en volgers bezoeken!

Ik wilde eerst nog wat vertellen over de drie vakken die ik volg, maar mijn artikel is al aan de lange kant. Dat komt een ander keertje!


Volg je me al op Bloglovin’?

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook leuk

33 Comments

 • Reply delphinedebrouwer

  Wat super sneu van die boete! Zo gestoord dat ze op de minuut weten op welke site je zat! 850 euro is zo zuur weggeven. Nuja, je bent van een ander land, misschien doen ze helemaal geen moeite hiervoor . Pfft echt stom. Hopelijk kun je het wat van je afzetten en helemaal voor je examens gaan!

  15 maart 2015 at 08:45
  • Reply kim

   Ja, als we voor de derde optie kiezen, gaan we dat ook zo goed mogelijk aangeven! Het is vooral zuur dat je je van geen kwaad bewust bent. Dankjewel! :)

   15 maart 2015 at 10:30
 • Reply estherleijten

  Wow wat heftig dat dat in Duitsland zo streng is en dat zo’n boete gelijk zo hoog is jeetje!! Ben benieuwd voor welke optie je gaat kiezen. Maar ik begrijp natuurlijk wel dat je je schuldig voelt. Lief dat je ouders zo begripvol reageerden! En succes met je tentamens! You can do it :)

  15 maart 2015 at 09:37
  • Reply kim

   Bedankt voor je lieve reactie :) We neigen naar de derde optie! Ik houd niet zo van risico’s, haha!

   15 maart 2015 at 10:28
 • Reply Inge

  Oh wauw, dat ze zo streng zijn! Gelukkig hier in Zweden nooit problemen gehad, ik doe alles met torrents eigenlijk.. Vind het erg naar voor je! Ik zou me ook schuldig voelen, wel heel fijn dat je ouders zo lief reageerden!

  15 maart 2015 at 10:32
  • Reply kim

   Ja het was een beetje ongelukkig dat het een film van Warner Bros was. Zij controleren blijkbaar erg streng.. We kregen een hele lijst opgestuurd met filmnamen (waaronder the Judge) waar zij zich op focussen!

   15 maart 2015 at 10:43
 • Reply Laura - Dagelijkse hap

  Ik had inderdaad gehoord dat Duitsland erg streng is, maar zó streng wist ik ook niet! Wel erg fijn dat je familie zo lief reageerde :)

  15 maart 2015 at 11:02
 • Reply Bente

  Wow, bizar dat daar in Duitsland zo hard op bestraft wordt. Hopelijk loopt het allemaal met een sisser af! Maar toch vervelend dat het is gebeurd..

  15 maart 2015 at 11:34
 • Reply Angelique

  Wow, wat een verhaal, daar schrik ik van! Goede lichtpuntjes, het is nu eenmaal gebeurd en je kunt er nu beter het beste van maken… fijn dat je familie ook zo reageert. Succes met je tentamens!

  15 maart 2015 at 11:39
 • Reply Wildcard

  Ja, Duitsland is inderdaad héél streng, maar ergens is dat wel goed dat ze zo streng zijn. Nu doet iedereen gewoon zijn ding, zonder er bij na te denken of het mag, of het kan en wat de gevolgen gaan zijn.

  Ik zeg hiermee niet dat het ok is, ’t is erg dat je dat overkomt, maar ergens gaf je zelf al aan dat je wist dat het niet “volgens de regels” was wat je deed. Het is gewoon jammer dat ze er jouw uitgekozen hebben, want iedereen doet wel eens iets waarvan ze zich niet altijd bewust zijn dat het grote risico’s met zich mee kan brengen…

  Wel nog véél succes met je tentamens en doe dat goed hé ;-)

  15 maart 2015 at 12:43
  • Reply kim

   Ja ik begrijp je punt.
   In Nederland was downloaden (tot 2014) legaal, mits je producten niet zelf aanbiedt. Nu is het officieel illegaal, maar ze ondernemen geen actie, (zoals je zelf zegt) bijna iedereen is eraan gewend. Popcorntime is hier daarom ook zo populair, terwijl je dat in Duitsland écht niet moet gebruiken. Dat ik met Vuze blijkbaar ook series aanbied, is sowieso erg fout. En goed dat ik daar nu ben achtergekomen!

   Dankje!

   15 maart 2015 at 12:57
 • Reply Simone

  Woow allejezus dat wist ik helemaal niet dat ze daar zo streng in zijn in het buitenland. Pfoee.. en wat een bedrag en als ik het zo lees had het inderdaad veel erger kunnen zijn. Wauw.. goed dat je hier mensen bewust van maakt! Wel fijn dat je een zonnestraal-humeur hebt van je vader hihi. Dat maakt de dingen een heel stuk makkelijker, maar toch… ik snap wel dat dit echt een mega domper is. Ik hoop dat je je desondanks goed op je tentamens kunt richten! Ik ben benieuwd naar je vakken hoor. Fijn dat je daar zo enthousiast over bent. Dat moet het leren toch een stuk makkelijker maken :) Succes!! :D

  15 maart 2015 at 13:07
  • Reply kim

   Hahaha ik wilde eigenlijk schrijven over hoe vreselijk één van mijn vakken is (waar ik dinsdag een hertentamen van heb: Finance Management), maar meestal bevalt mijn studie me erg goed :) Dankjewel :D

   15 maart 2015 at 13:15
   • Reply Simone

    Whahaha, oeps. Ohh het klinkt al verschrikkelijk haha! Zo vond ik tijdens mijn communicatie en media design opleiding het vak bedrijfskunde erg slaapverwekkend, terwijl ik eerst dacht dat ik het super interessant vond! Maar het ging vooral over de grote bedrijfsstructuren wat erg complex was vooral… Denk dat mijn slechte concentratie ook wel eraan bijdroeg dat ik het maar niet eigen kon maken.. Zo heb je altijd vakken die minder zijn! Maar gelukkig dat het je over het algemeen heel goed bevalt!

    15 maart 2015 at 13:19
 • Reply Written By Kayleigh

  Zo, dat is even schrikken! Pfoe… Nu weet je tenminste, dat ze overal meekijken… Hm, raar idee! Succes met de boete, hopelijk is het gauw achter de rug! X

  15 maart 2015 at 13:09
 • Reply Els

  Wat balen zeg! In ieder geval is nu iedereen gewaarschuwd!

  15 maart 2015 at 14:02
 • Reply marlynnn

  Omg !!!! Hier heb ik nog nooit van gehoord maar echt heeel erg. Kan dit ook in Nederland? Ik zou niks betalen denk ik en afwachten? Of wordt de boete dan alleen maar hoger? Schrik echt hier van … Komt goed !!!! Xx

  15 maart 2015 at 14:19
  • Reply kim

   In Nederland was downloaden tot 2014 legaal, maar nu niet meer. Alleen zullen ze hier gelukkig geen mensen aanklagen! Wanneer dat wel zou gaan gebeuren, komt dat vast groot in het nieuws!

   15 maart 2015 at 18:24
   • Reply marlynnn

    Oke gelukkig heb meteen me broertje gewaarschuwd want ik weet dat hij ook gebruik maakt van sommige sites!! Erg heftig dit!

    15 maart 2015 at 18:24
    • Reply kim

     Ja je moet vooral heel erg oppassen in het buitenland! Ik had nu toevallig een film van Warner Bros, met die films zijn ze extra streng!

     15 maart 2015 at 18:26
 • Reply suusstyle

  Wow.. wat een hoge boete zeg, niet normaal. Ik had geen idee dat het zo streng was daar. Is er geen vierde optie: betalen maar niets ondertekenen? :P

  15 maart 2015 at 15:02
  • Reply kim

   Hahah ja geen idee eigenlijk. Ik denk dat we voor optie 3 gaan en dan hopen dat t wordt kwijtgescholden! Dan hoeven we ook niks te ondertekenen volgens mij!

   15 maart 2015 at 18:24
 • Reply iliveformydreams.com

  Och woow, dat is balen. Maar inderdaad er zijn ergere dingen (hoewel het natuurlijk wel naar is) Dikke knuffel.

  Oh en die poezenfoto<333

  15 maart 2015 at 16:29
 • Reply Carlijn

  Aah dan schrik je je ook kapot! Wat een stakkers! En wat een smak geld, belachelijk.

  Succes met je tentamens toi toi toi

  15 maart 2015 at 16:37
 • Reply Laury - Beautydump

  850 euro voor een illegale site bezoeken, wauwie! Succes met je examens! :)

  15 maart 2015 at 17:15
 • Reply FiekeFairy

  Jezus, wat een onzin! Ik snap dat je heel erg baalt! Ook zo’n groot bedrag, beetje overdreven allemaal!
  Succes met je tentamens! :)

  15 maart 2015 at 17:23
 • Reply Kimberly

  Wauw hee, dan schrik je je wel kapot zeg!! Wat erg. Ik zou niet zo goed weten welke keuze ik zou moeten maken. Wellicht de derde…

  16 maart 2015 at 07:53
 • Reply Kiss & Make-up

  Oh wow! Wat rot zeg :-O Da’s een flinke boete. Zo zie je maar dat die verhalen over boetes niet zomaar verhaaltjes zijn om ons bang te maken… Ik vind het echt heel erg voor je, meid :-(

  16 maart 2015 at 10:35
 • Reply Northflix

  Wow! Wat een verhaal, zeg!
  Ik gebruik nooit meer Torrents… Gelukkig!

  16 maart 2015 at 11:02
 • Reply Kelly

  och….dat is altijd zo schrikken!!! En balen! Maar inderdaad..komt allemaal goed, en het is maar geld!!! Nu op school concentreren!!!

  16 maart 2015 at 12:16
 • Reply naomilovesyou

  Oh woooow. Wat een verhaal en hoe jammer ook! Hopelijk valt alles nog goed mee (misschien mede door de advocaat?) en heel erg bedankt om dit te delen, zo zijn wij ook allemaal gewaarschuwd! -xo Naomi in Wonderland

  16 maart 2015 at 13:01
 • Reply Zo simpel is dan geluk

  Jeetje, ik zou me ook wel even rot schrikken als ik zo’n boete zou krijgen. Dat ze daar zo streng op zijn. Succes met het maken van een keuzen. En succes met je tentamens!!

  16 maart 2015 at 18:06
 • Reply Flavie

  Is dat even schrikken!!
  Veel succes met de tentamens!

  16 maart 2015 at 18:57
 • Leave a Reply