Wat kan ik met een brommerrijbewijs?

Brommerrijbewijs

Met een brommerrijbewijs, eigenlijk het bromfietsrijbewijs genoemd, of AM-rijbewijs, krijg je toestemming om op verschillende voertuigen te rijden. Met het brommerrijbewijs mag je rijden op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets en brommobiel. Als je al een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A) hebt gehaald, hoef je niet meer apart een brommerrijbewijs te halen om deze voertuigen te mogen besturen. Verder hoef voor het besturen van bijzondere bromfietsen zoals een Segway, Stint of Trikke geen AM-rijbewijs te hebben.

Theorie-examen

Hoe kan ik mijn brommerrijbewijs halen?

Wanneer je 15,5 jaar oud bent, kun je beginnen met het theorie-examen voor je brommerrijbewijs. Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) geeft geen theorie-boeken uit met stof om te leren voor het theorie-examen, zoals meestal wel het geval is bij andere rijbewijzen. Wel kun je bij verkeersschool Wesseldijk hulp ontvangen bij het halen van je theorie-examen. Zo geven we cursussen over de de stof die je moet leren voor het theorie-examen. Er worden cursussen gegeven op de verschillende locaties van onze verkeersschool. Je kunt ook zelf studeren met het ANWB-theorieboek.

Gemeentehuis

Ben je geslaagd voor je theorie-examen? Dan kun je vanaf 16 jaar ook starten met de lessen voor je praktijkexamen. Meestal volg je deze lessen in één dag, maar je kan deze ook verspreiden als je wat meer oefening nodig hebt. Wanneer je rij-instructeur denkt dat je voldoende vaardigheid hebt in het besturen van de bromfiets of scooter, dan kun je praktijkexamen gaan doen. Hier wordt je getest op onder meer voertuigbeheersing, verkeersveiligheid, rijvaardigheid en inzicht. Heb je laten zien dat je dit allemaal goed beheerst? Dan ben je geslaagd! Je ontvangt een verklaring van rijvaardigheid van het CBR. Hiermee kan je bij jouw gemeente je brommerrijbewijs aanvragen en dan ben je klaar om zelfstandig rond te gaan rijden!