De voor- en nadelen van doorlopend krediet

rente doorlopend krediet

Dit artikel gaat over het doorlopend krediet. Wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Op die vraag gaan we hier in. We zullen het rente doorlopend krediet vergelijken met de persoonlijke lening, dat je als een alternatief kan zien. Een persoonlijke lening houdt in dat je een vast bedrag ontvangt, waarna je maandelijks een vast bedrag terugbetaald. Dat bedrag is inclusief rente. In hoeveel tijd een persoonlijke lening dient te worden afgelost, staat dus vast.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet staat het maximaal op te nemen bedrag vast. Je hoeft dat echter niet in een keer op te nemen. Dat kan je naar behoefte doen. Op het moment dat je geld opneemt, begin je met afbetalen. Dus niet eerder. Je betaalt tenminste 2% af van het bedrag dat je hebt opgenomen. Die afbetaling bestaat aan de ene kant uit een aflossing van het opgenomen bedrag en aan de kant uit rente. Het rentepercentage is afhankelijk van het moment dat je een afbetaling doet en is dus niet vast. Een aflossing kan je later weer opnieuw opnemen. Extra aflossen kan zonder boetebetaling.

rente doorlopend krediet

Voordelen doorlopend krediet

In vergelijking van een persoonlijke lening zijn voordelen van een doorlopend krediet onder meer de volgende:

  • Je betaalt geen rente zolang je geen geld hebt opgenomen. Als je geld hebt opgenomen betaal je alleen daarover rente.
  • Zolang je nog niet aan de kredietlimiet zit, kan je geld opnemen. Geld dat je hebt afgelost, kan je ook later weer opnemen. Je kunt extra aflossen zonder kosten.

Nadelen doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft ten opzichte van een persoonlijke lening onder andere de volgende nadelen:

  • De rente van een doorlopend krediet varieert. Dat betekent dat bij een afbetaling niet vooraf vaststaat, welk deel rente is en wat dus de aflossing is.
  • Door het gemak van een doorlopend krediet is het verleidelijk om die te blijven gebruiken. Een persoonlijke lening dien je binnen de gestelde termijn geheel te hebben afgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *