Mijn leven

Ergeren aan Vegetariërs

Vegetariërs

Daar zit je dan, met goede trek en een groenteburger op je bord. Krijg je vervolgens de opmerking: ‘Wil je ECHT geen biefstuk..???’ te horen. Nou. Zo gaat dat nu dus regelmatig thuis. Sinds oktober eet ik geen vlees meer en dat is voor sommige mensen moeilijk te begrijpen. Op zich snap ik dat ook wel hoor, want hiervoor at ik ook zo goed als elke dag vlees. Was het geen biefstuk, dan was het wel een plakje salami op brood. Toch kan ik mij verbazen over de opmerkingen die je naar je hoofd geslingerd krijgt. Zo nu en dan lees ik het tijdschrift Psychologie Magazine en daarin stond het interessante artikel: “Waarom we ons ergeren aan vegetariërs”.


Hallo vervelende opmerkingen

Mijn  vaders opmerkingen vind ik niet zo erg. Hij zegt het half grappend. Ik kook al vijf jaar voor mezelf, dus het is verder ook geen probleem met avondeten. Maar op Twitter… Ha. Ja. Op Twitter lijken mensen zich echt druk te kunnen maken om jouw eetgewoonten. Niet alleen om eetgewoonten trouwens. Daar maken mensen zich druk om van alles. Iets wat ik niet zo goed begrijp. Wat maakt het andere mensen nou weer uit wat voor eten ik in mijn mond stop?

Sher heeft al een keer een artikel geschreven over de opmerkingen die zij te horen kreeg. Ik kon mij daar eerst weinig bij voorstellen, maar sinds ik vaker op Twitter zit, heb ik het ook allemaal wel voorbij zien komen. Wat ik jammer vind, is dat veel mensen er niet voor open staan. Op de basisschool heb ik het al een keer geprobeerd geen vlees meer te eten, maar dat hield ik niet zo lang vol. Tegenwoordig zijn er zoveel lekkere vleesvervangers, dat ik de afgelopen maanden eigenlijk veel lekkerder heb gegeten dan de jaren ervoor. Echt waar, kikkererwten en linzen zijn mijn twee nieuwe beste vrienden.

Waarom we ons ergeren aan vegetariërs

In het artikel ‘Waarom we ons ergeren aan vegetariërs’ wordt geschreven over moraalridders – dat mensen daar over het algemeen niet zo van houden. Activisten roepen weerstand op, omdat men het idee krijgt dat hij of zij zelf iets fout doet. Met andere woorden: als iemand ervoor kiest geen vlees te eten, lijkt het alsof diegene de mensen die wél vlees eten, veroordeelt. Een interessante theorie vond ik.

En (in mijn geval) onjuist. Het kan mij eerlijk gezegd niet zoveel schelen of andere mensen vlees eten. Nog niet, in ieder geval. Natuurlijk zou ik het leuk vinden als meer mensen eens een documentaire over de vleesindustrie opzetten en daardoor wellicht van mening veranderen, maar vooralsnog vind ik dat iedereen dit voor zichzelf moet beslissen.

Net als dat ik vind dat vleeseters vegetariërs met rust moeten laten.


PS: Ik noem mezelf officieel geen vegetariër. Als ik morgen langs de KFC wil gaan, doe ik dat zonder schuldgevoel. Maar zoals ik al zei – daar heb ik (nog) geen behoefte aan.

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook leuk

15 Comments

 • Reply Melissa

  De opmerkingen die je soms kan krijgen van anderen zijn inderdaad vervelend, het is iedereen zijn eigen keuze. Ik heb meer dan een jaar lang geen vlees gegeten en kreeg ook regelmatig te horen; “Vlees heb je nodig”… ehh nee, het is lekker maar niet nodig. Nu eet ik het wel weer maar dat wil ik na mijn zwangerschap ook weer afbouwen, tot wellicht helemaal niet meer. Maar het blijft ieder voor zich, de een wilt vlees eten en de ander niet, het is jouw eigen keuze maar respecteer vooral ook die van een ander. Goed geschreven blogpost!

  xxx

  27 februari 2017 at 11:23
 • Reply Nina Simplynspecial

  Ik kan me wel voorstellen dat mensen stomme opmerkingen maken :( Helaas moeten mensen overal iets van vinden en menen dit altijd te moeten verkondigen. Laat iedereen lekker doen joh!

  27 februari 2017 at 11:43
 • Reply ricardo

  Ik vind moraalridders ook super vervelend, dus snap dat stukje wel. Ga niet je groene leven of dat soort dingen aan me opdringen. Ik doe het op mijn manier, jij op de jouwe vind ik dan.

  Maar het eten van geen vlees is niet iets opdringen aan een ander. Het iets waar jij voor hebt gekozen en dan proberen mensen bijna jou op te dringen om biefstuk te gaan eten, dat is dus niet okay. Laat ieder lekker doen wat ie wil.

  27 februari 2017 at 12:14
 • Reply Kelly Mulder

  Ik snap ook niet waarom mensen opmerkingen willen maken, alsof je daardoor opeens een stuk vlees gaat eten. Ik eet zelf wel gewoon vlees, maar heb er ook respect voor als anderen dat niet doen. We mogen allemaal onze eigen keuze maken, zolang we daar maar tevreden mee zijn. :)

  27 februari 2017 at 13:48
 • Reply Romy

  Die theorie zit inderdaad wel wat in! Ik ben zelf ook vegetariër en krijg ook regelmatig vervelende opmerkingen daarover. Soms is dat zo vervelend. Gelukkig begrijpen mijn ouders en broertjes het wel, maar bij mijn ex kreeg ik bijvoorbeeld regelmatig de vraag of ik echt niet even een stukje vlees wilde proberen.

  27 februari 2017 at 14:19
 • Reply Rachel

  Mensen kunnen elkaar niet in hun waarde laten en nieuwe dingen kunnen ze minder goed accepteren. Ik ben echt een vleeseter dus ik zou nooit zonder kunnen maar ik heb bijv wel weer enorm veel respect voor jou dat je dit doet en ook doorzet, wat mensen er ook van vinden

  27 februari 2017 at 15:23
 • Reply Jenn

  Weet je wat? Mensen schijnen zich het meest te ergeren omdat ze weten dat de ander gelijk heeft. Waarom ergeren mensen zich aan vegetariërs? Omdat ze heel ver weggestopt in hun achterhoofd wel weten dat vegetarier zijn veel beter is voor het milieu en het dierenwelzijn, alleen willen ze daar liever niet mee geconfronteerd worden en durven/kunnen ze zelf die keus (nog) niet maken. Ja, ik ook, ik ben ook (nog) geen vegetariër, al flirt ik wel eens met dat idee. Ik eet wel regelmatig vegetarisch, en ga niet voor bijvoorbeeld de plofkip, maar toch. In een negatieve bui voel ik me wel eens naar en schuldig dat ik vlees eet, en ja, dan kan ik me wel ergeren aan de vegetariër die het wel kan (al zal ik dat never nooit laten merken…). Zegt meer over mij dan over de vegetariër. Ik ben er nog niet aan toe om vlees helemaal af te zweren, maar ik sluit niet uit dat dat moment wel een keer gaat komen.
  Los daarvan heb ik vooral heel veel respect voor vegetariërs en veganisten.

  27 februari 2017 at 17:25
  • Reply Kim

   Oh dit heb je zo mooi verwoord! Ik denk dat het inderdaad voor veel mensen zo is. Ik vind het heel knap dat je al aan het minderen bent met vleeseten :)

   8 maart 2017 at 00:41
 • Reply GEWOON SHER

  Amen Jenn!

  27 februari 2017 at 20:27
 • Reply Saskia

  Sommige opmerkingen kunnen altijd ZO stom zijn. Ik ben een tijdje vegetarisch geweest, aantal jaren. Nu al een aantal jaren niet meer. Iedereen moet lekker doen waarbij hij/zij zich goed voelt :-)

  27 februari 2017 at 20:43
 • Reply Anne-Sterre

  Interessant wel, om het zo te bekijken. Ik probeer het zelf altijd zoveel mogelijk bij biologisch te houden, maar dat gaat helaas niet altijd. Mensen veroordelen om hun eetgewoontes zal ik niet snel doen, al heb ik wel een mening over mensen die het dan weer überhaupt niet boeit dat er dieren bestaan die het daglicht nooit zullen zien..

  27 februari 2017 at 23:14
 • Reply Jessica J.

  Interessante theorie, al gaat ze in mijn geval ook niet op. Ik eet bewust zo weinig mogelijk vlees en vis, maar ga mijn overtuiging niet aan anderen opdringen en vind het ook alles behalve erg als iemand naast mij van ‘ne goeie steak’ zit te genieten – al zou het inderdaad wel fijn zijn mocht iedereen zich eens verdiepen in de negatieve gevolgen van de vleesindustrie, want er lopen nog veel te veel mensen met oogkleppen rond. Als ze daarna vinden dat het nog steeds oké is om zo massaal dieren te eten, prima, maar dan kunnen ze tenminste niet meer doen alsof hun neus bloedt.

  28 februari 2017 at 10:11
 • Reply marleen

  Mensen zijn gewoon over het algemeen eigenlijk best wel irritant.
  Een heel groot deel althans.
  Het is nooit goed. Vlees eten, geen vlees eten, kinderen willen, geen kinderen willen, met de mode meegaan of juist niet. Eigenlijk kan je het nooit goed doen.

  Daarom; gewoon doen waar jij je het lekkerst bij voelt.

  3 maart 2017 at 13:25
 • Reply Inge

  Ik heb dit in mijn 10+ jaar ook al zo vaak meegemaakt.. daarom heb ik ook geen zin meer om erover te praten en heb ik er het op mijn blog en social media eigenlijk nooit over. Iedereen moet zelf een keuze maken en wat hij of zij wél of niet wil eten. Ik denk dat veel mensen bang zijn dat vegetariërs ‘activisten’ zijn en continue gaan verkondigen hoe het in hun ogen wel moet. Als iedereen elkaar gewoon respecteert, is er niets aan de hand toch? :-)

  8 maart 2017 at 16:00
 • Reply Margo

  Heel herkenbaar, ik zag het al langer bij vrienden die vegetarisch eten. Ik eet sinds kort ook bewust minder vlees maar merk wel dat ik mezelf verdedig als ik dit doe. Ook best gek he? Alsof ik bij voorbaat al denk: daar krijg ik opmerkingen over, dus ik dek mezelf maar vast in. Is best raar. Niet iedereen kan een ander in zijn/haar waarde laten, en daar bereid ik me al op voor terwijl het misschien niet eens nodig is.

  29 mei 2017 at 15:45
 • Leave a Reply