Mijn leven

Issues | Eten wat de pot schaft?

vegetables-791892_1280

Als kind was ik een vrij lastige eter. Vooral groenten gingen er maar moeilijk in. Het liefst at ik elke dag swarma (shoarma) of kipnukkets (kipnuggets), maar dat ging natuurlijk niet! Mijn ouders deden hun best, maar wanneer ik iets niet lekker vond, at ik gewoonweg niet! Hoe gaat dat eten nu?

Wat gaan we eten?

Herkennen jullie dat ook? Dat je bij een vriend(innetje) wilde eten en je dan eerst aan de ouders vroeg wát ze gingen eten? Soms ging het hele feestje niet door – bij andijviestamppot bijvoorbeeld – en soms werd er speciaal wat lekkers gemaakt – pannenkoeken!
Overigens was dat niet alleen op de basisschool. Ook op de middelbare school stond ik erom bekend als kim-die-tosti’s-eet-wanneer-ze-iets-niet-lust (poeh een mond vol!). Het aantal groente dat ik in die tijd luste, was zelfs op één hand te tellen!

Nu gaat het beter. Zelf vind ik dat ik redelijk veel lekker vind, maar dat komt misschien ook omdat ik zelf altijd mijn eten klaarmaak, haha!

Welke groenten lust ik?

Mijn groenten-die-ik-lust lijstje is ook een stuk langer geworden!

 • komkommer, appelmoes, mais (volgens mijn vriend geen ECHTE groenten)
 • tomaat
 • sla
 • witte bonen (met tomatensaus)
 • broccoli
 • spinazie
 • radijsjes
 • wortels
 • bimi
 • andijvie (maar nog steeds geen favoriet)
 • paprika
 • sperzie-/snijbonen
 • doperwten
 • champignons (op pizza’s!)
 • quinoa
 • koolrabi
 • falafel
 • paksoi & courgette (weleens bij een vriendin gegeten – nog niet helemaal overtuigd)

Ja, ja, dat valt mee hè! Waar ik wel écht slecht tegen kan zijn uitjes. Niet eens zozeer de smaak, maar daar word ik misselijk van (als ik het niet terug kan vinden is het trouwens geen probleem – misschien een beetje raar?). Maar wel lastig, want dit komt in veel gerechten voor.

Hebben jullie nog groentetips?  En eten jullie altijd wat de pot schaft?


Volg jij me al op bloglovin’? :)

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook leuk

40 Comments

 • Reply debby

  Ik kook altijd wat ik zelf graag lust :) maar hou zeker wel rekening met mijn vriend die geen paprika of champignons lust.

  6 september 2015 at 08:58
  • Reply kim

   Paprika is bij mij een twijfelgeval. Ik vind de smaak wel lekker, maar ook daar word ik een beetje misselijk van!

   7 september 2015 at 13:46
 • Reply Jantine

  Voor mij is het tot nu toe makkelijker om te zeggen wat ik niet lust dan wat ik wel lust: alleen rode kool krijg ik niet door mijn keel xD Er zijn ook wat dingen (zoals courgette) die op mijn ‘gaat, maar niet fantastisch’-lijst staan. Die lust ik zeker wel, maar ik eet liever wat anders.

  Als kind was ik volgens mij al een makkelijke eter trouwens xD

  6 september 2015 at 09:06
  • Reply kim

   Oh wat heerlijk lijkt me dat! Rode kool heb ik volgens mij nog nooit geproefd, oeps! Ik ga er gewoon al vanuit dat ik het niet lekker vind, haha.

   7 september 2015 at 13:47
 • Reply Renske

  Ik denk dat je gewoon moet uitproberen welke groenten je lekker vindt. :) Gewoon variëren met verschillende recepten. Zelf lust ik behoorlijk veel. Het enige dat ik vanaf kind al vies vind en nog steeds niet door mijn keel krijg, zijn tuinbonen. Bah!

  6 september 2015 at 09:24
  • Reply kim

   Haha! Toevallig at ik laatst voor het eerst tuinbonen! Dat leek me nog wel ‘veilig’, maar ik vond dat ook echt niet lekker…

   7 september 2015 at 13:47
 • Reply Sandra

  Ik vind dat je wel aardig wat groentes lust nu hoor! Ik maak ook altijd mijn eigen eten klaar, maar dit vanwege voedsel intoleranties. Ben ook echt een groente monster, altijd al geweest ook haha. Heb eigenlijk niet echt tips om meer dingen te leren eten. Misschien gewoon veel dingen Door elkaar gooien zodat je de smaak niet echt proeft van elk ding apart? Lasagne, pasta?

  6 september 2015 at 09:38
  • Reply kim

   Dat door elkaar gooien proberen we inderdaad wel :) Zo at ik bijvoorbeeld ineens loempia’s met groenten, die ik normaal nooit zou eten. Soms ben ik wel nog wat pietluttig en zit ik er van alles uit te vissen. Dat was wel leedvermaak voor de ouders van een vriendin haha!

   7 september 2015 at 13:48
 • Reply Kim

  Mijn opa lust alleen maar doperwtjes en boontjes of bijvoorbeeld heel goed doorgekookte bloemkool, dan zit er geen smaak meer aan. :’) Dus je doet het nog best goed. ;-)
  Ik eet wel altijd wat de pot schaft, maar we overleggen altijd wat we eten dus er is nooit iets waar ik geen zin in heb of niet lust oid. Dat is wel handig, haha.
  Liefs

  6 september 2015 at 10:17
  • Reply kim

   Ah echt! Ik dacht juist dat ouderen zoveel groenten lekker vinden (mijn vader eet bijvoorbeeld alles!). Doorgekookte bloemkool vind ik dan weer helemaal niks. Het moet wel nog een ‘bite’ hebben! Mijn vriend zegt ook vaak dat het bij mij om structuur gaat, haha.
   Dat is fijn! Zo deden we het bij mij op de middelbare school ook :)

   7 september 2015 at 13:50
 • Reply Femke

  Nou, ik woon niet meer thuis dus beslis gelukkig zelf wat ik eet! Toen ik nog jonger was, moest ik absoluut eten wat de post schafte.. en het probleem was dat ik dat bijna nooit lekker vond. Ik moest echter blijven zitten tot mijn bord leeg was, dit was natuurlijk niet fijn want ik bleef drammen dat ik het niet wilde en uiteindelijk at ik mijn eten koud op. Als je het al niet lekker vind, is koud zeker geen aanrader. Hoewel tegenwoordig vaak wordt gezegd dat dit slecht is, ben ik wel blij dat mijn ouders dit deden. Uiteindelijk lustte ik namelijk meer dan ik dacht en gelukkig eet ik nu een stuk meer!

  6 september 2015 at 10:26
  • Reply kim

   Ooohh dat is zo vervelend! Ik heb dat ook weleens gehad, maar dat werkte niet, want dan ging ik stiekem eten verstoppen in mijn kleding (ja echt), omdat ik het écht niet wilde eten.
   Gelukkig heeft het bij jou wel gewerkt :)

   7 september 2015 at 13:51
 • Reply Nina Simplynspecial

  Tips helaas niet, ik lus vrijwel alles hihi. Op champignon na dan, jakkie! Oh man, uitjes zijn lekker haha. Geeft zoveel smaak aan het eten :D

  6 september 2015 at 10:32
 • Reply Inge

  Ik eet eigenlijk altijd wat de pot schaft, zo heb ik dat geleerd. Maar wanneer er gehakt of vlees wordt gegeten, eet/maak ik soms iets anders omdat ik geen vlees eet. Bij peeënstamp doe ik er heel veel mosterd doorheen, dan is het nog te pruimen.

  6 september 2015 at 11:20
 • Reply Annelies

  Hoe heb je groente leren eten? Daar ben ik wel heeeeel benieuwd naar. Ik was/ben een beetje hetzelfde als jij. Vanaf mijn 2e at ik alleen chips en patat en dronk ik cola of koffie (ja, heel slecht, vooral van mijn ouders!). Later kwamen daar wat dingetjes bij zoals inderdaad tosti’s en nu eet ik wel veel vlees, maar groente… hell no! Ik ben ondertussen 28 en vraag nog steeds “wat eten jullie?” als ik ergens uitgenodigd word om te komen eten. Ondanks vele diëtisten, specialisten, trauma behandelingen en een eetstoorniskliniek lijkt het maar niet te lukken al is de wil er wel.

  6 september 2015 at 11:58
  • Reply kim

   Bij mij was het meestal een kwestie van uitproberen. Vaak ging ik er al vanuit dat ik het niet lustte. Verder had mijn vader niet zoveel variatie qua koken. Dus toen ik op een gegeven moment meeging met boodschappen halen, probeerde ik weleens wat anders uit. Roti vind ik bijvoorbeeld heerlijk en daardoor kwam ik erachter dat ik boontjes ook gewoon lust! Broccoli eet ik met kaas en dan vaak ook een hapje vlees erbij. Zodat je het wat minder proeft! Met veel dingen went het ook wel, vind ik!

   7 september 2015 at 13:54
 • Reply Anne-Sterre

  De lijst is toch al best lang geworden hoor! Ik eet eigenlijk alle groentes wel, lust het meeste ook. Het enige wat ik echt heel erg smerig vind is pastinaak. Als er groentes zijn waarbij je twijfelt (zoals courgette) zou je kunnen kijken of er misschien een manier van klaarmaken is waardoor je het wel lekkerder vindt. Gekookt, uit de wok, gegrild, dat maakt vaak toch veel verschil, in smaak en in structuur. Misschien heb je daar iets aan :)

  6 september 2015 at 13:33
  • Reply kim

   Dat moet ik inderdaad maar een keer uitproberen! Wokken doe ik eigenlijk nooit (omdat ik altijd dacht van ja, die groenten lust ik toch niet haha!). Pastinaak heb ik nog nooit gegeten. Nu ben ik wel benieuwd, hihi.

   7 september 2015 at 13:55
 • Reply Nesrin

  Het is vaak de manier waarop je iets bereidt. Gekookte brocolli is saai maar geroerbakt met oestersaus en wat cashewnoten erover heen maakt het echt anders.

  6 september 2015 at 14:25
 • Reply Lisa

  Nou, dat is nog best een aardige lijst toch? Ik denk dat mijn lijstje niet heel veel langer is, haha. Ik ben ook best wel een moeilijke eter, maar dat komt ook omdat ik dingen snel pittig vind en niet zo snel nieuwe dingen uitprobeer. Ik at altijd wel wat de pot schaft. Ik kreeg toen ik een jaar of drie was echt een trauma aan spinazie en dat begrepen mijn ouders gelukkig, dus toen kreeg ik iets anders. Inmiddels ben ik erachter dat het de spinazie a la creme is die ik niet lekker vind, want zelf eet ik nu regelmatig spinazieblaadjes uit de wok.Sowieso zijn veel groentes lekkerder als ze gegrild/gewokt zijn, aubergine en courgette bijvoorbeeld. Nu ik op kamers woon eten mijn ouders de dingen die ik niet zo lekker vind vaak doordeweeks (van die kip tandoori en kip zoetzuur etc. uit pakjes bijvoorbeeld), dus daar heb ik geluk mee.

  Ook heb ik gemerkt dat het heel erg ligt aan hoe lang je iets kookt. Een paar jaar geleden kregen we een nieuwe kookplaat thuis en daardoor was alles veel beter te controleren. Broccoli en bloemkool waren bij ons regelmatig overkookt maar nu vind ik deze groentes veel lekkerder!

  6 september 2015 at 17:09
  • Reply kim

   Klopt! Ik houd juist van pittig en veel kruiden, dus ik denk dat ik op die manier ook bepaalde groenten veel lekkerder vind. Spinazie à la crème heb ik nog nooit geprobeerd. Ik gebruik het alleen soms op een wrap, of in een ovenschotel!
   Ohh overkookte broccoli en bloemkool, vind ik ook echt niet lekker!

   7 september 2015 at 13:57
 • Reply Bibiane

  Ik vind dat je toch nog van veel groenten houdt. Zelf hou ik enorm van prei en gestoofd witloof. Sinds mijn dochter groenten eet ben ik ook gekookte wortel en broccoli weer gaan waarderen. Omdat ik alleen ben kook ik vaak wat makkelijks. Dat is ook eigenlijk niet altijd een goede oplossing hoor…

  6 september 2015 at 18:53
 • Reply Leonie

  O je lust veel meer groente dan ik! Ik at vroeger bijna nooit bij vriendinnen, behalve degene die ik echt goed kenden en waar de ouders rekening hielden met mij.
  Mijn moeder is op een gegeven moment ook apart voor mij gaan koken, omdat ik zo weinig at en iedere avond stress en ruzie tijdens het eten haar ook niet zo goed leek.

  Inmiddels eet lust ik wel iets meer dan vroeger. Het helpt bij mij om er iedere keer een klein beetje van te eten. En ook niet alleen eten. Dus met een stuk vlees of saus erbij, waardoor de smaak al wat minder overheersend is.

  6 september 2015 at 21:34
  • Reply kim

   Dat doe ik nu ook inderdaad! Mijn vriend eet zijn eten altijd apart op. Eerst de aardappels, dan het vlees en daarna groente. Terwijl ik altijd van alles op één vork wil haha. Het werkt wel :)

   7 september 2015 at 13:59
 • Reply Saar

  Ik ben een echte groenteeter dus heb er nooit zo’n last mee gehad. Ik kan je dus geen tips geven ;-)

  6 september 2015 at 22:30
 • Reply Kaylee Roxanne

  Ik vind wel echt veel ‘gewoon lekker’ en vroeger at ik ook echt álles. Behalve pindakaas. Dat luste ik echt niet. Totdat een vriendinnetje haar vader een broodje pindakaas had gesmeerd en niet zo blij was dat ik het niet wilde; ik was zo verlegen dat ik het hele broodje in een keer weg werkte en sindsdien lus ik pindakaas :).

  Wel heel goed dat je nu zo veel meer groenten lust, want dat is nog best een rijtje die je daar hebt staan. Appelmoes, saus of vlees zorgen er wel voor dat je vieze groenten iets minder proeft, en je kan ze natuurlijk ook prakken met je aardappels, dan zijn ze iets minder overheersend. Flinke schep jus erover en gaan met die banaan (dat is dan weer mijn oma haar trucje).

  7 september 2015 at 09:40
  • Reply kim

   Oh! En pindakaas heeft nog echt een overheersende smaak ook!
   De groenten probeer ik inderdaad nooit solo te eten. Mijn vader doet dat nog steeds vaak trouwens! Alles bij elkaar prakken, haha.

   7 september 2015 at 14:02
 • Reply Rianne

  Oeh je moet courgette grillen, dat overtuigd je vast haha!

  7 september 2015 at 14:31
 • Reply Denise

  Wow, ik vind echt dat je veel groentesoorten lust haha! Ik ben daar echt zo lastig in.

  7 september 2015 at 22:50
 • Reply Margo

  Nou das een flinke lijst geworden! Ik ben een fervent groente-eter (wist je misschien al;)) en ik wil niet eens de helft van wat op jouw lijstje staat haha!
  Maar wel super dat je je horizon qua eten verbreedt; zo wordt het wel makkelijker voor je om ergens iets te gaan eten!

  8 september 2015 at 08:15
 • Reply kelly

  Herkenbaar! Ik lust alles (behalve haring) maar wil het weer graag weten ivm mijn eetstoornis. Toch ben ik gestopt het te vragen. Ik ben erachter dat het toch altijd wel goed komt en is eigenlijk veel beter, dan het wel weten. Het is wel even iets anders dat je het net zoals jou echt niet lust. Ik vind je lijst aardig lang hoor. Wij eten ook vaak bloemkool en knolletjes. Hoe vind je die groente eigenlijk?

  8 september 2015 at 13:24
 • Reply Floor

  Laat is zeggen; groente zijn niet mijn favoriet, maar het hangt er vooral vanaf hoe het klaargemaakt is, en anders doe ik er lekker pesto of ketchup overheen.. xx

  8 september 2015 at 18:22
 • Reply Ysanne

  Oh heel herkenbaar, ik was ook zo’n moeilijke eter haha. Gelukkig valt het nu wel mee! Uitjes waren bij mij toevallig ook altijd een ding, maar die lust ik tegenwoordig wel (als ze heel klein zijn dan haha).

  8 september 2015 at 21:59
 • Reply Rebecca

  Wat fijn dat je jezelf toch ontwikkelt heb om meer groentes te gaan eten. Niets vervelender dan nooit mee kunnen eten of in restaurants niks kunnen bestellen omdat je dingen niet lust. Wat dat betreft ben ik zó makkelijk. Qua groentes lus ik alles behalve rode bieten en rode kool. Oké en als we appelmoes gaan meerekenen als groente, dan lust ik dat ook niet haha

  9 september 2015 at 21:14
 • Reply Kimberly

  Oh ik ben gek op groenten! Maar herken je toch wel een beetje, want vroeger lustte ik bijna niets. Vooral niet al het eten wat ieder kind lustte, dus kinderfeestjes waren een ramp, want ik lustte geen pizza hamburgers friet poffertjes pannenkoeken…

  Mijn moeder gaf altijd een bakje macaroni mee, haha!

  10 september 2015 at 10:22
 • Reply Sanne

  Je bent witte en groene kool vergeten hihi. Dat is zo lekker met een paar aardappelen. Eerlijk gezegd lust ik best veel buiten spruitjes en witloof.

  10 september 2015 at 20:32
 • Reply Lisa

  Vooral wat betreft groenten ben ik redelijk kieskeurig. Mijn moeder houd er altijd rekening mee, maar bij andere bijt ik gewoon even door. Letterlijk en figuurlijk…

  12 september 2015 at 17:22
 • Reply Lieke

  Zo herkenbaar dit, haha! Je lust in ieder geval brocolli en wortels – iets wat ik gisteren aan het eten was en ik vind dit gewoon echt heel vies, haha :p

  13 september 2015 at 09:48
 • Reply Esmeralda

  Er zijn een aantal dingen die ik gewoon écht niet eet (bieten, kapucijners of bruine bonen etc en rabarber, brrr) en dan maakt m’n mama gewoon iets anders gelukkig :D

  13 september 2015 at 22:47
 • Reply BySilke

  Ik ben ook best een moeilijke eter, maar dan vooral wat vlees betreft! Dus op kot is het altijd mijn eigen keuken, en dat vind ik nog steeds het lekkerste. Hoewel ik toch moet opletten dat ik niet meer dan 1x per week fastfood ga halen, hehehe.

  14 september 2015 at 12:22
 • Leave a Reply