Olijfboom buiten plaatsen

Olijfbomen komen oorspronkelijk uit de landen rondom de Middellandse Zee. Daar vind je, buiten de bomen die een puur decoratieve functie hebben, ook veel olijfboomgaarden. De olijvenoogst wordt vaak gebruik voor het maken van olijfolie. In kleine dorpjes in bijvoorbeeld Griekenland wordt je vaak, bij een salade, een klein kannetje huisgemaakte olijfolie aangeboden waar de eigenaren van het restaurant dan terecht trots op zijn. Ook al komen olijfbomen buiten oorspronkelijk voor in een warmer klimaat, toch kan een olijfboom ook buiten staan in het frissere Nederland.

Waar gaan we hem zetten?

Olijfbomen staan staan vaak in mooie potten op terrassen. Het zijn dan ook echte sfeerbrengers. Toch kun je een olijfboom buiten ook goed in de volle grond planten. Een olijfboom behoudt in de winter zijn blad en is dan ook een echte eye-catcher in de tuin of op het terras. Rond mei of juni staat de olijfboom buiten in bloei met crème-witte bloesem die zacht zoet geurt, waarna er olijven beginnen te verschijnen. In feite is een olijfboom, mits goed verzorgd, een aankoop voor het leven want olijfbomen kunnen wel honderden jaren oud worden! De symboliek van een olijfboom staat voor liefde, vrede en trouw, iets wat ze ook heel geschikt maakt als een geschenk met een boodschap.

Verzorging

Olijfbomen hebben veel zon nodig, plaats ze daarom op een zonnig plekje van de tuin of het terras. Tevens zijn het bomen die aardig wat water gebruiken. Wanneer ze in een pot staan is het dus belangrijk om te zorgen dat de aarde niet al te droog wordt. In de winter is het oppassen geblazen want tegen echt langdurige strenge vorst kan een olijfboom buiten minder goed. Zeker de olijfboom buiten die in een pot staat heeft dan bescherming nodig. Hiervoor zijn winterbeschermhoezen geschikt, of pak de stam van de boom goed in met vliesdoek of jute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *