Op zoek naar jezelf

loopbaancoaching

Worstel je met innerlijke jij om wat je nu eigenlijk wilt van het leven? Of ben je niet geheel gelukkig op je huidige werkplek en weet je niet goed wat je wilt? Als het gaat om je werkplek, dan kan loopbaancoaching je goed helpen in je zoektocht naar en het vinden van je passie. Maar denk je dat je meer in het algemeen op zoek bent naar wie je bent en wat je nu eigenlijk wilt van het leven, dan hebben wij wat goede adviezen voor je op een rij gezet.

Zet je leven in een tijdlijn

Door je levenservaring op een rijtje te zetten, kun je letterlijk zien waar je bent in je reis door het leven heen. Neem echt even een moment voor jezelf om na te denken over wat je hebt meegemaakt en waar je bent geweest, met wie je deze ervaringen hebt gedeeld en op wat voor manier deze ervaringen een invloed op je hebben gehad. Door deze oefening te doen ga je beter begrijpen hoe je bepaalde dingen hebt geleerd van het leven en welke dingen je daardoor over jezelf hebt geleerd. De dingen die je meemaakt maken je wie je bent.

Begrijp wat jou uniek maakt

Het kan lastig zijn om over jezelf te zeggen wat jou nu uniek maakt. We zijn namelijk vaak strenger naar onszelf toe dan naar anderen als het gaat om het toekennen van eigenschappen. Het is makkelijker om negatief te denken en dingen die je als negatief ervaart te benoemen, maar doe dat niet. Kijk juist naar je positieve eigenschappen en wat jou hierin uniek maakt. Dit zal je helpen om de negatieve gedachten te laten varen en jezelf te accepteren. Start eens met tien dingen over jezelf op te schrijven waar je trots op bent.

Wat doet jou opleven?

Om er achter te komen wie je écht bent, moet je er achter gekomen welke dingen jou laten voelen dat je leeft. Vraag jezelf: op welke momenten voel ik me écht levend? En: wat maakt mij écht gelukkig? Probeer zo vaak mogelijk in aanraking te komen met de dingen die je op deze vragen antwoord. Natuurlijk is er ook ruimte voor de minder leuke dingen in het leven. Maar wanneer je voor jezelf het beste leven mogelijk wilt leven, kun je je aandacht het beste laten gaan naar de positieve dingen.

Durf te zeggen

Tot slot: wees niet bang om te verdedigen waar jij in gelooft en wees niet bang om anderen te laten weten hoe je over dingen denkt. Om de echte jij te vinden, moet je ook de echte jij kunnen zijn in het bijzijn van anderen.