Stressreductie, waarom is dat nodig?

Stress

Stressreductie is een term die veelvuldig wordt gebruikt. Maar wat wordt daar nu precies mee bedoelt en in hoeverre is het realistisch? De reductie van stress lijkt op het eerste gezicht een mooi streven want teveel stress is niet goed voor je. Maar stress helemaal vermijden is een onmogelijke taak. En zeker op de werkvloer ook ongewenst.

Stressreductie

Stressreductie: en wat als je stress nodig hebt?

Zowel mensen als dieren hebben stress nodig om te overleven. In geval van gevaar wordt adrenaline aangemaakt die je in staat stelt om te vluchten of te vechten. Je bent extra alert en je prestaties worden beter. Zo werkt dat ook op de werkvloer. Is er een deadline? Een belangrijk evenement? Je lichaam zal dan het stresshormoon adrenaline aanmaken. Die alertheid en focus helpt je om je deadline te behalen. Met andere woorden, op die moment kun je de adrenaline goed gebruiken en heb je dus ook die stress nodig.

Ontspanning

Na inspanning is ontspanning nodig

Maar betekent dat dan dat stress juist wel goed is? Nee, helaas is het ook weer niet zo makkelijk gezegd. Want in normale omstandigheden zal de adrenaline ook snel je lichaam weer verlaten wanneer het gevaar is geweken. De deadline is gehaald, je kunt je nu weer ontspannen. Die ontspanning is namelijk erg belangrijk zodat je lichaam zich weer kan herstellen van de geleverde prestatie. Dit normaliseren is dus belangrijk. Bij teveel stress duurt het steeds langer voordat de stress het lichaam verlaat en is er dus ook steeds meer ontspanning nodig om te normaliseren. In het geval van een burn out blijft de adrenaline in het lichaam waardoor je continu het alerte gevoel hebt. Dit is erg vermoeiend en natuurlijk ook niet goed voor je lijf. Daarom is stressreductie wel degelijk belangrijk. De stresslevels moeten binnen proporties blijven om ook op de lange termijn te kunnen functioneren.