Mijn leven

TAG | Geld in je leven

DSC_2527 (3)

Het duurt altijd even voordat de TAGs worden ingevuld, maar ik doe het wel (zo een twee maanden later, kuch kuch!). Godelieve heeft deze Geld in je Leven TAG bedacht en Sammie heeft hem aan mij doorgegeven. Een mooie vragenlijst om je even bewust te worden van je spaar- of geld-uitgeef-gedrag! 


1. Wat kocht je van je allereerste geld?

Waarschijnlijk snoep. Een buurmeisje in waren helemaal gek op fireballs (kennen jullie dat nog?) en kauwgomballen. Ik weet nog dat die kauwgomballen 30 cent waren. Daar aten we wat van weg. Het verbaast me nog steeds dat ik nooit gaatjes had!

Mijn iets grotere uitgave was toen ik 10 jaar was: een single! Dat was die van Nelly & Kelly Rowland – Dilemma. Volgens mij was ik toen stiekem een beetje verliefd op Nelly :’)

2. Kreeg je als kind zakgeld?

Ja. Hoeveel weet ik niet precies. In ieder geval genoeg om elke week wat snoep te kopen.

3. Leerde je als kind sparen?

Als kind gaf ik niet veel geld uit. Dit had mede te maken met het feit dat ik shoppen vreselijk vond. Tot mijn 13e paste ik gewoon nooit wat. Te dun en lang. Pas toen ik rond mijn 13e in XS paste, ging er een wereld voor mij open, haha! Vanaf toen ging het ook bergafwaarts met het sparen. Laten we het er maar op houden dat ik rond mijn 16e/17e mijn rekening heb geplunderd.

4. Wat kocht je van je eerst verdiende salaris?

Eigenlijk kan ik niet echt spreken van een salaris. Ik had altijd korte baantjes. Zo heb ik op de middelbare school een tijdje bij een callcenter gewerkt en mochten een vriendin en ik af en toe administratief werk doen op de HvA. Wat ik daarvan kocht? Waarschijnlijk kleding en wodka limes!

5. Wat zou je doen als je de loterij won?

Dat hangt een beetje van het bedrag af. Ik zou willen dat mijn mama niet meer hoefde te werken. Of in ieder geval een stuk minder dan nu. Verder zou ik mijn studie daarvan betalen, want op dit moment betalen mijn ouders alles (waar ik heel dankbaar voor ben!). Daarnaast zou ik met mijn vriend willen samenwonen, een deel investeren in zijn bedrijfje en veel sparen. Zodat we het comfortabel hebben en ik daarnaast vrijwilligerswerk kan doen.

6. Je krijgt een extraatje van 100 euro, wat doe je ermee?

Op dit moment sparen! Dan kan ik daar leuke kerstcadeaus van kopen :)

7. Bespaar je bewust, zo ja waarop? Bespaar je wel of niet?

Op dit moment geef ik erg weinig geld uit. Nu de studiefinanciering is afgeschaft, krijg ik maar 80 euro per maand waar ik het mee moet doen. In december is niet alleen kerst, maar zijn ook mijn moeder en vriend jarig. Papa is eind november jarig, dus ja. Ik spaar alvast voor de komende maanden, haha!

Gelukkig kan ik af en toe – tegen een vergoeding – teksten voor websites schrijven. Helaas heb ik hier door mijn studie maar weinig energie en tijd voor.

8. Vind jij dat geld gelukkig maakt?

Ja. Je kunt pas gelukkig zijn als je in de basisbehoeften (o.a. eten en veiligheid) wordt voorzien, en daar heb je geld voor nodig. Om maar even de piramide van Maslow erbij te betrekken. Vanaf het moment dat je comfortabel leeft, denk ik dat geld een stuk minder gelukkig maakt. Dan heeft het meer met jezelf en je eigen kijk op het leven te maken.

maslow piramidee

9. Sparen of uitgeven?

Allebei. Ik merk dat ik blij word wanneer dit gebalanceerd is. Nu ik minder uitgeef, heb ik ook minder behoefte om te shoppen. Wanneer ik dit dan wél een keer doe, word ik er extra blij van.

10. Wat zou je doen als je op eens heel erg rijk werd?

Hetzelfde als wat ik bij het winnen van een lotto antwoordde!


Tijd om te taggen! Ik vind het altijd lastig bloggers uit te kiezen, omdat ik niet weet wie hem al gedaan heeft en hem überhaupt wil doen. Hebben Inge, Nienke en Annelies zin om deze TAG over te nemen?

Wat kocht jij van je allereerste geld?

Volg je me al op Bloglovin’, Twitter en Instagram?

Previous Post Next Post

Dit vind je misschien ook leuk

32 Comments

 • Reply Inge

  Ik had deze tag nog nooit eerder gezien! Leuk om te lezen dat jij je centjes aan snoepjes besteedde. :-) Bedankt voor het nomineren!

  23 oktober 2015 at 10:05
  • Reply kim

   Ik moet me nog steeds vaak inhouden als ik snoep of ijs zie :D

   23 oktober 2015 at 10:48
 • Reply Renske

  Haha, ik herkende de piramide van Maslow al. Daar ben ik mee doodgegooid tijdens mijn studie(s)! :’) Wel mooi hoe je het beschrijft of geld gelukkig maakt. Ik ben het met je eens! Om te voorzien in de basisbehoeften en jezelf veiligheid te bieden (zoals een dak boven je hoofd), maakt geld zeker gelukkig. Zodra je begint te twijfelen tussen een designerjurk of een Ferrari (even overdreven gezegd ;)), vraag ik mij af of geld wel gelukkig maakt. Nu spaar ik echt ergens voor en op zo’n moment koop je het gewoon. Natuurlijk is dat leuk voor eventjes, maar ik denk dat ik niet gelukkig zou zijn als ik zonder nadenken geld kan uitgeven. ;) Door te sparen voel ik mij extra gelukkig als ik eindelijk dat kan kopen wat ik wilde kopen (een e-reader op dit moment, haha!).

  23 oktober 2015 at 10:14
 • Reply kim

  Haha volgens mij moet je dat bij alle studies leren inderdaad! Ja he? Het is veel leuker als je ergens wat moeite voor moet doen. Enneh, sinds jij het over een e-reader hebt, wil ik er ook echt eentje voor kerst!

  23 oktober 2015 at 10:51
 • Reply Desiree

  Heel leuk om te lezen! Wellicht ga ik deze tag overnemen!

  23 oktober 2015 at 10:55
  • Reply kim

   Dat zou leuk zijn! Ik ben benieuwd naar jouw invulling :)

   23 oktober 2015 at 13:20
 • Reply sammie

  leuk dat je ‘m ook nog hebt ingevuld! Mooi idee dat je ervoor zou willen zorgen dat je mams minder zou moeten werken!

  23 oktober 2015 at 10:59
 • Reply Annelies

  ‘Waarschijnlijk snoep’. Dat is ook het eerste dat ik mijn mijn centjes heb gekocht. Snoep. Welk kind gaat daar nu niet voor? hihi

  23 oktober 2015 at 11:12
  • Reply marjolein

   Jaa gingen jullie ook naar Jamin? Ik bedacht me pas dat ik er altijd chocoladesigaretjes kocht in deze tijd van het jaar. Maar die zie je ook nergens meer; ook al verboden? :-(

   Leuke tag trouwens verder!

   23 oktober 2015 at 17:34
   • Reply kim

    Ja! De Jamin was in die tijd denk ik mij lievelingswinkel, haha.
    Oja chocoladesigaretten, gek dat ze die niet meer hebben!

    24 oktober 2015 at 12:53
 • Reply Merel -CRVY

  Fireballs FTW! Ik vind dat je deze tag heel leuk hebt ingevuld, gewoon realistisch zeg maar. Als student is het moeilijk om te sparen, het is gewoon zoeken naar de juiste balans :)

  23 oktober 2015 at 12:17
  • Reply kim

   Ik krijg nu gewoon zin om ook weer fireballs te kopen :’) Dankjewel!

   23 oktober 2015 at 13:22
 • Reply Ysanne

  Leuk om te lezen! Interessant onderwerp altijd haha :) Die piramide, mijn studie gebruikt die zó vaak (echt te vaak haha).

  23 oktober 2015 at 12:57
  • Reply kim

   Haha! En dan verveel ik jou er nu ook weer mee! Volgens mij wordt het bij veel studies gebruikt.

   23 oktober 2015 at 13:21
 • Reply NESRIN

  Leuke tag is dit. De wel bekende piramide, deze heb vaaaaaak voorbij zien komen tijdens mijn studie.

  23 oktober 2015 at 14:34
 • Reply Mila

  Wat een leuke tag! Nog nooit gezien, trouwens. x

  23 oktober 2015 at 15:43
 • Reply jeapiebel

  Dit zijn leuke tags, ik hou wel van als het om geld gaat, hahaha. Als ik tijd heb. Misschien doe ik mee met deze tags, maar dan laat ik het ook weten. Wat zou je doen als je de loterij won? Daar droom ik vaak van… hihi ;-)

  23 oktober 2015 at 15:48
  • Reply kim

   Wat leuk! Laat inderdaad maar weten als je hem invult, ik ben benieuwd naar jouw antwoorden :)

   23 oktober 2015 at 17:18
 • Reply Kaylee Roxanne

  Haha ik ben nu bezig met leren voor mijn tentamen Gedrag en Communicatie en toen ik las over eerste levensbehoeften dacht ik gelijk aan die piramide. En toen scrolde ik naar beneden en stond ie daar! Hahaha bedankt Kim nu heb ik een beetje extra geleerd.

  23 oktober 2015 at 18:14
  • Reply kim

   Hahah, alsof ik het aanvoelde ;) Veel succes nog met studeren!

   23 oktober 2015 at 18:22
 • Reply Anne-Sterre

  Leuk om te lezen. Ik ben altijd wel een spaarder geweest. Niet dat ik nu rijk ben, maar ik zorg wel dat ik altijd iets achter de hand houd, je weet maar nooit.

  23 oktober 2015 at 20:22
  • Reply kim

   Dat doe ik inderdaad ook. Als mijn laptop kapot gaat, wil ik wel een nieuwe kunnen kopen :)

   24 oktober 2015 at 12:53
 • Reply Bibiane

  Leuke tag! Ik weet helemaal niet meer wat ik van mijn eerste geld kocht. Ik weet wel dat ik hard werk voor mijn geld en sinds ik een dochter heb niks meer als vanzelfsprekend zie…

  23 oktober 2015 at 21:47
  • Reply kim

   Dat kan ik me voorstellen! Ik denk dat ik dan ook liever geld uitgeef aan mijn kindje, dan aan mezelf.

   24 oktober 2015 at 12:56
 • Reply Annabel

  Leuke tag en ook leuk ingevuld. Wat ik voor mijn eerste geld kocht? Waarschijnlijk snoep, lekker typisch haha.
  X Annabel

  23 oktober 2015 at 22:18
 • Reply Sandra

  Wat leuk om eens over deze vragen na te denken en wat jouw antwoorden daar op zijn! Ik heb echt geen flauw idee wat ik van mijn eerste geld kocht. Ik kocht in ieder geval nooit snoep, want daar hield ik niet zo van. Geen idee dus eigenlijk, haha!

  24 oktober 2015 at 08:55
  • Reply kim

   Ha, leuk om te horen! Ik ging er altijd vanuit dat alle kinderen wel van snoep houden haha.

   24 oktober 2015 at 12:57
 • Reply Jana

  Dat is een leuke tag! Ik ben hem nog nergens tegengekomen, leuke antwoorden heb je gegeven :D x Ik weet niet meer precies wat ik van mijn eerste geld kocht

  24 oktober 2015 at 20:28
 • Reply Laura

  Wat een leuke tag! Ik kocht denk ik van mijn eerste geld iets van snoepjes ofzo haha!

  24 oktober 2015 at 21:40
 • Reply Saar

  Een hele leuke tag! Nelly & Kelly waren echt leuk toen!

  25 oktober 2015 at 13:39
 • Reply Margo

  Best een interessante tag! Geld is onbewust toch altijd een big issue he? Ik zou willen dat het wat minder was in ons leven. Gelukkig zijn is veel belangrijker dan je druk maken om geld.
  Wat ik van m’n eerste geld kocht? waarschijnlijk hetzelfde als jij ;) snoepiesss!

  27 oktober 2015 at 10:46
 • Reply Godelieve

  Wat leuk dat je mijn tag hebt ingevuld Kim!
  Ik vind dat je op sommige vragen heel prachtige antwoorden heb gegeven :)
  De link naar jouw post heb ik toegevoegd aan mijn speciale pagina.

  29 oktober 2015 at 13:52
 • Leave a Reply