Wat is die geur!? Niet langer de schoenen in de gang!

Gek aroma

Ik hou erg van schoonmaken. Een dag per week is gewijd aan het schoonmaken. Met name het eerst stoffen, dan stofzuigen en dán dweilen is best een tijdrovend riedeltje, maar ik vind het prima om te doen en het resultaat mag er altijd zijn: in mijn huis geen vieze vlekken of stofhoopjes, maar lekker schoon en fris. Echter is er de laatste tijd een mysterie gaande in de gang van het huis: het ruikt er totaal niet meer fris.

Wat veroorzaakt dit?

Ik kan het niet helemaal goed omschrijven, maar het doet me denken aan sportschool. De sportkleding van de kinderen gaat echter altijd meteen de was in en ook handdoeken, die nog wel eens een naar geurtje willen achterlaten, hang ik na het wasdroogprogramma meteen uit. Daarnaast zou dat geen gekke geur in de hal kunnen veroorzaken. Mijn conclusie: een dode muis ergens achter een kast of een muur. Het gekke er aan was dat de geur overdag minder leek te zijn en ’s avonds en in het weekend het ergst werd. Daarnaast rook de rest van het huishouden het niet zo, waardoor ik me echt ging afvragen of dit aan mij lag.

Mijn vriendin met de goede neus

Een week geleden kwam een vriendin weer eens op de koffie. Het was zondagochtend, man was naar voetbal. Nadat we bijgekletst hadden en in de gang afscheid namen zag ik haar gezicht een beetje vertrekken. “Ruik jij het ook?”, vroeg ik meer enthousiast dan beleefd. Ze rook inderdaad een naar geurtje. Eindelijk! Het lag niet aan mij! Ik vertelde haar mijn vermoeden van de muis, en ze begon hard te lachen. “Nee sufferd, het zijn die plastic schoenen!”, zei ze, wijzend naar de werkschoenen van mijn man. Stomverbaasd pakte ik ze op en ze had helemaal gelijk. Wat een vieze dingen!

Een cadeautje voor eigen bestwil

Hij had een paar maanden geleden nieuwe werkschoenen gekocht van, zo bleek achteraf, nepleer. In de winkel zag het er goed uit, thuis zagen we het stickertje. Ik kon op dat moment weinig nadelen er aan bedenken en omdat ze lekker zaten hebben we ze gewoon gehouden. Hij draagt ze vrijwel elke dag naar werk. Nou, het nadeel kan ik nu wel bedenken! Ik ben diezelfde middag nog naar het winkelcentrum gegaan en heb een nieuw paar schoenen van Santoni voor hem gekocht. Dat zijn handgemaakte, Italiaanse schoenen van écht leer. Daardoor kan de voet beter ademen en  blijft de schoen (hopelijk!) geurvrij. Hij was er dolblij mee. Waarom ik ze heb gekocht heb ik maar niet verteld, hij is namelijk vrij snel op zijn teentjes getrapt. In plaats daarvan heb ik een verhaaltje opgehangen over het morsen van fruitpap zó over zijn oude schoenen heen. Die waren uiteraard niet meer te redden en heb ik daaromweggegooid. En de gang? Die ruikt eindelijk weer zoals het hoort: fris!