Whisky voor beginners: ontdek deze 5 soorten

whisky

Het kan overweldigend zijn wanneer je je voor het eerst waagt aan de wereld van whisky. Je weet nog niet wat je lekker vindt en wat bij je past. Om je een handje op weg te helpen geven wij in dit artikel 5 toegankelijke soorten whisky voor de beginnende drinker.

Wat is whisky?

Whisky is een sterk gedestilleerde drank, gemaakt van vergiste granen. Vaak zijn whisky’s gerijpt op eikenhouten fusten; het hout van deze fusten heeft veel invloed op de smaak van whisky. Er zijn verschillende soorten whisky’s, de twee meest voorkomende zijn single malt whisky en blended whisky. Bij single malt is de whisky afkomstig van één distilleerderij, bij blended heb je te maken met een combinatie van twee of meer whisky’s uit verschillende stokerijen.

Top 5 whisky’s voor beginners

Als je voor het eerst whisky gaat drinken is het aan te raden om te beginnen met zachte en milde whisky’s. Dit zijn whisky’s waarbij de sterke alcohol smaak niet overheersend is, de drank soepel aanvoelt in de mond en het branderige gevoel in je keel wegblijft.

Wij hebben 5 toegankelijke whisky’s voor je op een rijtje gezet.

1. Akashi White Oak Blended

Deze Japanse whisky is mild en zacht van smaak met kenmerkende tonen van vanille, honing, kruidig eikenhout en citrus. Een fijne toegankelijke whisky om mee te beginnen. 

2. The Glenlivet 12 years

Deze 12 jaar oude whisky is afkomstig uit de Soreyside regio in Schotland. Het is een single malt met een rijping in zowel eikenhouten als sherryvaten. Door de sherryvaten heeft de whisky een iets wat zoete smaak en een zachte en soepele afdronk.  

3. Bulleit

Bulleit is een Amerikaanse whisky. Met zijn subtiel zoet karakter met vanille, chocolade en honing is het een zeer toegankelijke whisky om te drinken.

4. The Dalmore 12 years

Nog een 12 jaar oude whisky afkomstig uit Schotland, dit keer uit de Highlands. Ook deze whisky is zowel gerijpt in Amerikaans eikenhouten vaten als sherryvaten. Het is een speciale whisky gemaakt via een 150 jaar oude traditie en dat proef je. De whisky heeft accenten van sinaasappel, citrus en vanille.

5. Auchentoshan American Oak

Deze Schotse single malt wordt drie keer gedistilleerd. Het resultaat hiervan is een whisky met zoete aroma’s van vanille, kokos en een licht citroentje. Daarnaast vallen de smaken van perzik en grapefruit op, wat een fijne sensatie in de mond geeft.

Nog een paar tips

  • Is de smaak van de whisky te scherp of branderig in je keel? Voeg dan een ijsklontje toe, dit haalt de scherpe randjes ervan af.
  • Whisky is goed te combineren met eten, bekijk deze gerechten die perfect bij whisky passen
  • Geef jezelf de tijd om whisky te leren proeven. Ontdek je smaakvoorkeur en bouw daarop voort.

Zelf proeven

Wil je graag nieuwe whisky’s ontdekken maar koop je liever niet meteen een grote fles? Dan raden we je whisky mini’s en samples aan. Deze kleine flesjes van 5 tot 20 cl zijn perfect om je te oriënteren op verschillende whiskysoorten. Proef en kom erachter wat jouw smaakvoorkeuren zijn. Veel plezier op ontdekkingsreis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *